Muistelo 1

Muistelemme matkoja - ja muutakin vuosien varrelta
Benalmadenan Suomalaisten (BeSu) arkistojen aarteita tutkiessa pääsee hyvään matkatunnelmaan: kolme kymmentä vuotta sitten seuramme availi uusia uria omalla matkatuotannollaan. Silloin oli vielä niukasti Espanjan sisäisiä valmismatkoja, ja nekin pääosin muiden kieliryhmien edustajille. Gibraltarille oli jouduttu lyöttäytymään brittiporukan mukaan, mikä matkakertomuksen kirjoittajan mielestä oli laimentanut tunnelmaa. 

Muilla reissuilla sen sijaan oli laulu raikanut ja vitsit virranneet vuolaasti. Niin ainakin Rondassa, Alpujarrassa, Granadassa, Valenciassa, Coto de Doñanassa ja monessa muussa kohteessa, joista löytyy kirjalliset merkinnät. Käsin kirjoitettuna tai koneella hakattuna, tiedättehän, sellaisella mekaanisella kirjoituskoneella, jonka lyöntivirheitä pystyi vain kömpelösti ja rumasti korjailemaan. Kiitos siitä, vanhemmat aktivistit, että jaksoitte tuottaa matkoja ja kirjoittaa niistä - nyt niistä on meille iloa ja innoitusta.

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠
Tähän mennessä pisin kulttuurimatkamme suuntautui Madridin ja Zaragozan kautta Barcelonaan…. Madridin läheisessä ruokapaikassa järjestettiin hauska laulukilpailu espanjalaisseurueen kanssa. Ainakin äänen voimakkuudessa olimme parempia. …kaikki matkalaiset ovat olleet hyvin tyytyväisiä ja lausuneet varauksettoman kiitoksensa Maunolle
(Välimaa) hänen uhrautuvasta työstään matkojen valinnan ja kaikinpuolisen onnistumisen suhteen… Näin Raimo Ropponen v.1996.

On käyty myös Santiagossa, Portugalissa, Marokossa ja ehkä myös Melillassa. Ainakin suunnitelma Afrikan puolelle menosta oli kirjattua. Lyhyemmät ruokaretket ovat olleet jokavuotisia suosittukja herkkuja. Runosuoni on pulpunnut. Todellisia ilopillereitä löytyy dokumentoituna.

Matkojen järjestäminen on alkuvuosina ollut talkootyötä. Kohteista on pitänyt hankkia tietoja neuvokkuutta käyttäen ja aikaa on kulutettu hurjasti enemmän kuin kuukkeliajalla. Kyllä nyt
kelpaa.

Olemme kokoamassa toimistolle muutamaa kansiota, joista löytyy valokuvien lisäksi matkakertomuksia. Lisäksi on kertomuksia keppikävelyistä, petankista ja muista aktiviteeteista. Iiris-illat esimerkiksi, Iiris tanssipaikkana ja kaikenlaisten kilpailujen
areenanana ennen kuin Minervan toimitiloihin muutettiin. Ilmoitamme historiakansioista erikseen, sitten kun ne ovat toimistolla katseltavina. Kenties saamme ne niin kestävään
muotoon, että ne ovat myös lainattavissa kirjastosta. Ja tälle muistelopalstalle valitsemme jatkossakin joitakin valokuvia verkkosivuille ja facebookiin laajemmalle yleisölle.
Vappu ja Jukka Jakosen koti oli alkuaikoina BeSun hallituksen kokouspaikkana. Sitten saatiin Iiris. Ja nyt on Minervala. 

Käykäähän toimistolla kääntymässä ja kahvilla.